ALFAB Standard - 13 cm bredare chassi

Frågor och svar

Nedan följer svar på vanliga frågor vi får. Tveka inte att kontakta oss om du inte hittar den information du söker.

Får man köra en hästlastbil på B-körkort?

Ja - en Lätt lastbil som vi benämner ”B-kort hästlastbil” får köras på ett B-körkort. Den får ha en totalvikt på max 3,5 ton.


Hur fort får man köra med en B-kort hästlastbil och C-kort hästlastbil?

En B-kort hästlastbil (lätt lastbil) får köra den hastighet som gäller för vägen.
C-kort hästlastbil (tung lastbil) får köra högst 90 km/timmen på motorväg eller motortrafikled, 80 km/timmen på annan väg eller om lastbilen har släp.  
 

Om man har ett C-körkort får jag lasta mer en 3,5 ton i en B-kort hästlastbil?

Nej, bilens totalvikt får inte överskrida 3,5 ton. Det är inte körkortets behörighet som avgör gränsen för totalvikten på detta fordon.


Får man dra ett släp bakom en B-kort hästlastbil?

Självklart - Har du ett BE-körkort för tungt släp kan du dra ett släp bakom en B-kort hästlastbil. Dragkroken får belastas max med 2500kg, dock så kan det skilja lite på olika märken. Men det är viktigt att också ha koll på släpets totalvikt.


Vad är stuterimodell/Stuteriinredning?

För oss är stuteriinredning det enda alternativet och den inredning vi bygger till 100% i våra nya bilar. Det är det absolut säkraste alternativet av inredning i hästdelen på en B-kort hästlastbil. Den har hela dörrar fram med galler upptill vid hästens huvud. Detta gör att hästen står som i en box, den har alltså inte huvudet framåt över en bom som kan inbjuda hästen till att hoppa över.

 Stuterimodellen gör även att hästarna inte är i kontakt med varandra eftersom de står i separata utrymmen. Stuterimodellen är perfekt när du kör sto och föl. Du skjuter enkelt mellanväggen åt sidan för att få en stor box. Det gör att föl och sto står trivsamt tillsammans under resan och inte kan hoppa över eller fastna i någon bom.

Tack vare det höga stuteridörrarna kan man enkelt öppna och gå emellan sadelkammardelen och in i hästdelen.

En annan stor fördel med stuterimodellen är att hästarna kan stå lösa under färd. I och med det så kan man lägga hästens mat på golvet, vilket är deras naturliga sätt att äta. Detta hjälper även till med att motverka så att hästarna i mindre utsträckning drabbas av bla. transportsjuka och foderstrupsförstoppning.


Åt vilket håll åker hästarna i en B-kort hästlastbil?

Hästarna åker baklänges med bakdelen i färdriktning mot förarhytten.


Kan man finansiera sitt köp av en hästlastbil hos ALFAB?

ALFAB samarbetar med DNB Finans och Nordea finans. Där vi kan erbjuda finansiering för privatperson och företag, avbetalning alt. leasing.


Hur fungerar en företagsleasing på en hästlastbil?

Företaget som är köpare ”äger” själv bilen genom leasingbolaget. Man är inte bunden till ett max-antal mil per år och bilen ägs av ”ägaren” vilket innebär att man lämnar inte tillbaka bilen efter periodens slut. 
Vad händer när leasingperioden är slut? Det finns olika alternativ: 

  • Lösa ut bilen från finansieringen i det restvärde bilen står i
  • Förnya/lägga upp ett nytt leasingavtal på objektet
  • Sälja alt. byta in bilen

 

3-sits alt. 5-sitsig hästlastbil vad är skillnaden?

En 3-sitsig hästlastbil har tre stycken säten i förarhytten och inget baksäte. Det ger den 3-sitsig ett rymligt packutrymme längst bak och från hästdelen över förarhytten.  5-sits har två säten i fram samt baksäte med 3 platser. På en 5-sitsig bil får du även ett belyst sovloft över förardelen som du kommer upp i via baksätet.  


Kan man sova i en B-kort hästlastbil?

En 5-sitsig hästlastbil är utrustad med sovloft med säng ovan förarhytten och baksätet går att använda som en säng. ALFAB´s B-kort hästlastbilar är utrustade med meetingström vilket innebär att du invändigt har ett 230V uttag inne i bilen för ex kupévärmare, laddare, dator, kylväska m.m